Makkelijk leven

Het is Boekenweek! Herman Koch schreef het Boekenweekgeschenk: Makkelijk leven. In korte tijd is hij (na een tv-carrière) niet alleen bekend geworden als bestsellerschrijver, maar ook als leeslijstschrijver. Scholieren lezen en masse Het dinerZomerhuis met zwembad en Red ons, Maria Montanelli (verplichte kost voor montessorianen). Makkelijk leven is het korte verhaal van een zelfhulpboekenschrijver. Een zelfhulpboek moet mensen uit de problemen helpen. Maar wat als hij zelf problemen in zijn familie heeft? Weet hij er dan goed mee om te gaan?

In vijf woorden: grappig, toegankelijk, meeslepend, ouder-kind, ongemakkelijk.

In één quote: ‘Hoe verder iets in het verleden ligt, hoe vager het wordt. Dat geldt niet alleen voor het hotel of de camping waar je je vakantie hebt doorgebracht, maar ook voor iets onaardigs wat je al dan niet per ongeluk tegen iemand hebt gezegd.’

Eerst even kennismaken? Lees hier een interview met Herman Koch over het boekenweekgeschenk. En in het filmpje hieronder vertelt Herman Koch bij Pauw over Makkelijk leven.

 

 

 

Voor docenten: Voor leerlingen op havo- en vwo-niveau lijkt Makkelijk leven te licht; als ze dan graag een Koch lezen, liever Zomerhuis met zwembad of Het diner. Wat de aardigheid aan dit verhaal is, als je het nog niet kent van andere boeken van Koch, is de onbetrouwbare ik-verteller. De hoofdpersoon weet heel goed hoe het leven in elkaar zit, oordeelt over anderen zoals echte Koch-mannen dat doen. Maar wanneer heb je als (meelevend) lezer door dat het helemaal niet zo goed met hem gaat en ook niet goed zal aflopen? En dan is het juist wel leuk om zo’n boekenweekgeschenk met een hele klas 4 mavo te lezen. Voorspellend lezen / vragen stellen bij het lezen kan erg goed werken.

Inschatting niveau Lezen voor de lijst: 2.

Binnenkort meer #literatuuromtezoenen, stuur me je tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s