De tienduizend dingen

Maria Dermoût woonde bijna haar hele leven in Nederlands-Indië, maar schreef haar Molukse verhalen pas op toen ze al ouder was en terug in Nederland. De tienduizend dingen (1955) is haar bekendste werk en het is een prachtige roman – of is het een verhalenbundel? In De tienduizend dingen herdenkt mevrouw Kleyntjes iedereen die vermoord is op het eiland, waaronder haar eigen zoon. In zes verhalen wordt verteld hoe deze mensen om het leven kwamen. De natuur en mysterieuze elementen spelen daarbij een belangrijke rol. Soms gaat het allemaal wat traag, je moet de tijd nemen om je de Indische eilanden voor te stellen, maar toch wordt de spanning zo erg hoog opgevoerd. In Amerika werd het boek door Times Magazine gekozen als een van de beste boeken van 1958.

In vijf woorden: beeldend, mysterieus, Indisch, spannend, bijzonder taalgebruik.

In één quote: ‘Soeprapto zat naast hem – eeuwig die buitenbaai, die groene kust, die kleine branding, eeuwig de zon die onderging en die morgen weer op zou komen – eeuwig de professor naast hem jankend over zijn ingebeelde kwalen – soms lag er ook nog een groot schip in de baai, daar kon een mens dan naar zitten kijken en er melancholiek van worden – het eeuwige weggaan – het eeuwige afscheid nemen – ‘

Eerst even kennismaken? Dat is nog best lastig, want er zijn bijna geen fragmenten uit De tienduizend dingen online te vinden. Lees hier een beschrijving met een kort fragment.

Voor docenten: Lees ter kennismaking met de klas het verhaal/hoofdstuk ‘De posthouder’. Dit is het kortste verhaal in De tienduizend dingen, maar het heeft spanning, mystiek, een moord (wie heeft het gedaan?!) en interessante verteltechniek. In andere verhalen gaat het wat trager, maar wie het hele boek leest, ziet wel de eenheid, de vele verwijzingen tussen de verhalen. Wie na ‘De posthouder’ geïnteresseerd is, kan de uitdaging aan.

Inschatting niveau Lezen voor de lijst: 4.

Binnenkort meer #literatuuromtezoenen, stuur me je tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s