Hoe ik talent voor het leven kreeg

Rodaan Al Galidi was negen jaar asielzoeker in Nederland. In zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg verwerkte hij zijn ervaringen: het eeuwige wachten, de kille bureaucratie, de tragikomische anekdotes van vijfhonderd mensen in één gebouw. De lezer beleeft precies die emoties: verveling wanneer het bestaan van hoofdpersoon Semmier grauw en uitzichtloos is, plezier om de soms gekke situaties, woede omdat het systeem inhumaan is. Het boek is een mustread omdat iedereen zou moeten weten hoe een vluchteling behandeld wordt.

In vijf woorden: prikkelend, tragisch, grappig, vluchtelingen, geëngageerd.

In één quote: ‘Mensen die geboren worden met goede paspoorten zullen nooit weten hoe scherp de tanden van deze wereld zijn en hoe hard als ze bijten.’

Eerst even kennismaken? Lees hier of hier voorpublicaties uit de roman. Hieronder: Adriaan van Dis interviewde Rodaan Al Galidi over deze roman. Of bekijk hier het oordeel van het boekenpanel van DWDD.
//media-service.vara.nl/player.php?id=354418
Voor docenten: Deze roman kan makkelijk gekoppeld aan de maatschappelijke discussie over vluchtelingen. Het is verleidelijk om dan één hoofdstuk te kiezen om een deelkwestie te bespreken, zoals de ‘bekeerde vluchteling’ die makkelijker asiel krijgt (hier is een voorbeeld van te vinden in de roman). Dat doet echter geen recht aan de complexiteit van de roman en de maatschappelijke discussie. Laat leerlingen zelf vragen formuleren en verdedigen met verhaallijnen uit de roman. Een essay lijkt mij dan de mooiste vorm.
Ter kennismaking met de roman kun je heel goed klassikaal een hoofdstuk lezen, zoals hoofdstuk 20, de date met Jelena die eindigt in een politiecel.

Inschatting niveau Lezen voor de lijst: 3.

Binnenkort meer #literatuuromtezoenen, stuur me je tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s