De morgen loeit weer aan

Dit boek bevat (volgens deze site) een van de mooiste passages in de wereldliteratuur: die waarbij de ik-figuur de tientallen vogels ziet die dagelijks bij zonsopgang zich te pletter vliegen tegen een steile rotswand. In De morgen loeit weer aan van Tip Marugg is de symboliek en thematiek zwaar: het boek gaat over eenzaamheid, de dood, de nacht, alcohol en de apocalyps. Met de lange zinnen en de magische natuurbeschrijvingen doet het ook denken aan de magisch-realistische literatuur van Latijns-Amerika. Een heel bijzonder boek – ook het eerste (en enige?) Antilliaanse boek dat ooit in de Nederlandse bestsellerslijst terecht kwam.

In vijf woorden: poëtisch, mooi, somber, beeldend, mysterieus.

In één quote: ‘Het komt ook wel eens voor dat ik tegen drieën wanneer het hanengekraai en de gewetensknaging beginnen beide met een flinke scheut whisky bezweer en het besluit neem buiten te blijven zitten om de zonsopkomst af te wachten. Dit houdt uiteraard in dat nog minstens twee uren gevuld moeten worden met alcoholisch gefilosofeer, maar het is de moeite waard.’

Eerst even kennismaken? Lees hier of hier een artikel over schrijver Tip Marugg of lees op Tzum een recensie uit 1988, toen het boek verscheen.

Voor docenten: Lezen voor de lijst zet dit boek op niveau 5 en dat is alleen al om talige redenen terecht. Een zin is al snel een alinea, ook docenten Nederlands kunnen nog nieuwe woorden leren van deze schrijver. Enige Bijbelse kennis en ervaring met de magisch-realistische / Latijns-Amerikaanse literatuur zijn eigenlijk wel nodig.
Te moeilijk? Nee, bekijk het eens anders: dit is een dun boekje dat leerlingen kan uitdagen tot het lezen van hogere literatuur. Lees in de klas een hoofdstuk voor ter kennismaking. Het is literatuur voor de fijnproevers, maar ook zij moeten deze ‘nieuwe’ smaak dan eerst aangeboden krijgen. Geef de leerlingen de tip elke dag maar één hoofdstukje te lezen; lees het als poëzie.

Niveau Lezen voor de lijst: 5.

Binnenkort meer #literatuuromtezoenen, stuur me je tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s