Aan het eind van de dag

Een oud-minister krijgt de vraag of ze mee wil werken aan een biografie over haar leven. Ze twijfelt, maar begint zelf wel na te denken over haar leven, haar partners en kinderen, haar ervaringen in de politiek. Zo maakt ze de rekening op. Heeft ze het goed gedaan of moet ze zich nog ergens schuldig over voelen? Dit lees je in Aan het eind van de dag van Nelleke Noordervliet. Het is een bijzonder soort ‘historische roman’, de hoofdpersoon heeft niet écht bestaan.

In vijf woorden: historisch, mooi, geëngageerd, psychologisch, ouder-kind.

In één quote: ‘We dronken onze wijn als een uitgeblust echtpaar dat geen gespreksstof meer heeft. Om ons heen zaten jonge mensen druk en hevig te leven, morgen zouden ze wanhopig ontwaken in een vreemd bed.’

Eerst even kennismaken? Lees hier een fragment uit de roman of lees hier een interview met Nelleke Noordervliet over Aan het eind van de dag.

Voor docenten: Dit boek kun je op meerdere niveaus lezen: wie (alleen) meeleeft met hoofdpersoon ‘Kat’, mist wel een paar lagen, maar zal toch een boeiende roman lezen door de psychologische insteek: een vrouw kijkt terug op haar leven. Maar verdieping is mogelijk dankzij de politiek-historische context en de vele vormen van intertekstualiteit. Van de Griekse en Romeinse mythen en legenden tot existentialistische klassiekers (Sartre met name), er is veel te vinden. De geschiedenis van Suriname, de geschiedenis van de DDR: je kunt een leuk spelletje spelen – wat is er wel en niet echt gebeurd? – maar dat is nog best lastig en voegt niet veel toe aan de beleving van de roman. Als verwerkingsopdracht kunnen de leerlingen wel per persoon of groepje één verwijzing volledig onderzoeken: waarom verwijst de hoofdpersoon naar Medea, waarom naar Sartre, waarom naar historische gebeurtenis A, B of C, wat is de relatie (spiegel?) met haar eigen leven? Een totaal andere verwerkingsopdracht, creatief schrijven: schrijf zelf een (eerste pagina) autobiografie van een (modern, bestaand) politicus.

Inschatting niveau Lezen voor de lijst: 4.

Binnenkort meer #literatuuromtezoenen, stuur me je tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s