Kaddisj voor een kut

Kinderen in een jeugdinstelling, daar kán het niet goed mee aflopen; dat blijkt uit de twee verhalen in Kaddisj voor een kut van Dimitri Verhulst. In het eerste verhaal, een novelle, horen we in de jij-vorm een ontnuchterend gebed voor de 17-jarige Gianna, die in zo’n instelling woonde en zelfmoord pleegde. In het tweede verhaal vermoorden twee ouders, die zelf opgroeiden in zo’n instelling, hun eigen kinderen. Van alle boeken van Verhulst is Kaddisj voor een kut wel het hardst, omdat het zo realistisch is. En toch moet je ook wel lachen, en toch leef je mee, omdat Verhulst zo ontzettend knap kan schrijven.

In vijf woorden: heftig, tragisch, bijzonder taalgebruik, grappig, scherp.

In één quote: ‘Gianna zei: ‘Het is niet zo dat er te veel mensen op de aarde zijn. Het probleem is dat er zoveel ongewensten zijn.’ Daar wist je al: je had alzheimer nodig om deze uitspraak van ‘r te kunnen vergeten.’

Eerst even kennismaken? Lees hier een fragment (onderaan de pagina) of bekijk het interview met Dimitri Verhulst bij Pauw.
//media-service.vara.nl/player.php?id=319634

Voor docenten: Alleen al vanwege de titel wilden sommige boekhandels dit boek niet verkopen, toch mag dat geen reden zijn om een leerling het boek te ontzeggen. De verhalen zijn wel heftig, ook omdat ze erg realistisch zijn. Het tweede verhaal is gebaseerd op een waargebeurd gezinsdrama in Vlaanderen en zoals in bovenstaand filmpje blijkt: Verhulst heeft zelf ook ervaring met instellingen. Wat kun je ermee in de klas? Klassikaal voorlezen, dat durven weinig docenten aan. Toch moet je Verhulst wel tippen bij al die leerlingen die in slaap vallen bij strak geconstrueerde, technisch-literaire hoogstandjes zonder ziel. Er gaat een wereld voor ze open.

Inschatting niveau Lezen voor de lijst: 3.

Binnenkort meer #literatuuromtezoenen, stuur me je tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s