Fansi’s stilte

Veel jongeren lezen dit jaar Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha omdat het genomineerd is voor de Inktaap (een literatuurprijs waarbij scholieren de jury zijn). Het boek heeft als ondertitel: Een Surinaamse grootmoeder en de slavernij. Het boek gaat over de grootmoeder van schrijfster Tessa Leuwsha, Fansi. Wie was zij? Waarom vertrok ze van Suriname naar Nederland? Het boek gaat eigenlijk ook over de moderne geschiedenis, de onafhankelijkheid van Suriname.

In vijf woorden: Suriname, ouder-kind, journalistiek, beeldend, geëngageerd.

In één quote: ‘Ik wilde de eerste dagen een beetje op mezelf zijn; de receptioniste van het hotel reageerde herkennend op mijn achternaam. Opa Prince, die ik nooit had gekend, bleek er een tijdje als banketbakker te hebben gewerkt. ’s Avonds aan het zwembad kreeg ik een drankje on the house aangeboden: ik hoorde er per slot van rekening een beetje bij.’

Eerst even kennismaken? In VPRO Boeken was Tessa Leuwsha te gast, Wim Brands interviewde haar (halverwege deze aflevering). Of bekijk de onderstaande boektrailer:

 

Voor docenten: Al een paar jaar is Sonny Boy een groot succes op de leeslijst; een liefdesverhaal, maar wel waargebeurd, het verhaal van gewone, onbekende mensen in de bekende geschiedenis, met een stukje Suriname, waar we in Nederland toch veel te weinig over lezen. Fansi’s stilte kun je daarmee vergelijken, al staat het verhaal dichter op de schrijver zelf en is de plot wat minder meeslepend.

Maar die historische, journalistieke achtergrond kun je makkelijk aangrijpen om meer met het boek te doen. Wat weten leerlingen van de recente geschiedenis van Suriname? Wat zouden ze moeten weten, laat leerlingen zelf onderzoek doen! Wat weten ze van Nederland als koloniale overheerser, wat weten ze van slavernij? Veel actuele (debat)kwesties komen kort in dit boek terug: van Zwarte Piet tot de manier waarop Nederland omgaat met het verleden, van Desi Bouterse tot het gebruiken van begrippen als creools, neger, en het wel of niet dragen van een koto. Het boek kan zo het beginpunt zijn van een vakoverstijgend project.

Inschatting niveau Lezen voor de lijst: 3.

Binnenkort meer #literatuuromtezoenen, stuur me je tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s