De avondboot

Een tijdloos verhaal over de verschillende gasten van een vakantiehuis: dat is De avondboot van Vonne van der Meer. Het boek laat zich als roman of verhalenbundel lezen, dat is het fijne. De schoonmaakster van het vakantiehuis is de verbinding tussen alle gasten, maar elke gast heeft z’n eigen verhaal. Een moeder vraagt zich af wat er aan de hand is met haar puberzoon; een vrouw wil haar nieuwe vriend aan haar moeder voorstellen, maar het verleden haalt hen in; en een weduwnaar brengt voor het eerst zonder zijn vrouw tijd door op het eiland. In deze korte verhalen leef je toch maximaal mee met de hoofdpersonen.

In vijf woorden: herkenbaar, mooi, psychologisch, verhalen, toegankelijk.

In één quote: ‘ ‘O,’ zei ik en ik werd vuurrood, in mijn jaszak brandden de handschoenen met de uitgescheurde bladzijden, en bijna had ik ze hem gegeven: zijn deze handschoenen misschien van uw vrouw?’

Eerst even kennismaken? Op de website van Vonne van der Meer vind je bijvoorbeeld recensies van haar boeken en een mooi interview met haar (door Jeroen Vullings).

Voor docenten: De avondboot is een van de boeken in een trilogie: de andere boeken zijn Eilandgasten en Het laatste seizoen. Het mooie is dat je van deze boeken ook heel goed fragmenten kunt lezen in lessen verhaalanalyse. Uit De avondboot is hoofdstuk IV erg geschikt, het verhaal van twee tienerbroers, hun moeder en de mysterieuze vriend Dimitri. Lees het verhaal volgens de methode van ‘vragen stellen’ (Tanja Janssen) en houd bewuste pauzes waarin de leerlingen hun vragen bij het verhaal noteren en voor zichzelf voorspellen hoe het verder zal gaan. In dit verhaal betekent dat dat je vooral zult praten over de personages (wat is er aan de hand met de jongens?), maar leerlingen zullen ook meer inzicht krijgen in de opbouw van spanning. Inschatting niveau Lezen voor de lijst: 2.

Binnenkort meer #literatuuromtezoenen, stuur me je tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s