De achterkant van de zon

Morgen start Chez Benali, een programma waarin schrijver Abdelkader Benali met zijn vrouw op reis gaat door Marokko. Dat moet prachtige beelden opleveren. Die beelden lees je ook in De achterkant van de zon van Maurits de Bruijn. Dit verhaal start namelijk in Marokko. Pas in de tweede helft van het boek speelt het verhaal zich ook in Nederland af. En het is een bijzonder verhaal: Soufjan krijgt er onverwacht een babyzusje bij, maar wat als zij als jonge volwassene op zoek gaat naar haar identiteit?

In vijf woorden: mooi, herkenbaar, ouder-kind, coming-of-age, psychologisch.

In één quote: ‘Dat zijn de bijzaken, de ornamenten. De willekeur van een getal dat blijft rondzingen in je hoofd. Een paar willekeurige voorwerpen op een salontafel die je rustig maken. Het gaat om het verhaal dat je van de optelsom maakt.’

Eerst even kennismaken? Lees hier een boeiend interview, lees het inkijkexemplaar of kijk naar Maurits’ eigen presentatie van zijn boek:

 

Voor docenten: Maurits de Bruijn schreef eerder het boek Broer, dat veel meer dan De achterkant van de zon op zijn eigen leven geïnspireerd is. In het boek zoekt hoofdpersoon Wolf zijn verdwenen broer. De Bruijn beleefde dit zelf ook, zijn broer is daadwerkelijk vermist geraakt. Zijn tweede roman De achterkant van de zon, is juist niet autobiografisch. Maar toch is er weer een kind vermist, een kind gevonden – tussen de twee boeken zijn veel verschillen, maar toch ook nog wel overeenkomsten. Interessant als leerlingen in je klas thematisch mogen lezen. Inschatting niveau Lezen voor de lijst: 2.

Binnenkort meer #literatuuromtezoenen, stuur me je tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s