Eva

Nee, dit is geen gemakkelijk boek. Maar het is erg bijzonder en daarom ook echte literatuur om te zoenen: Eva van Carry van Bruggen. Het boek verscheen in 1927 en was een van de eerste boeken waarin de wirwar van gedachten en gevoelens die een mens kan hebben, zo precies werd beschreven. Die gedachtestroom (stream of consciousness) maakt het soms wel moeilijk alles te begrijpen. De lezer volgt Eva van achttienjarige leeftijd tot ze ongeveer veertig is. Ze wordt volwassen en dat gaat niet zonder vallen en opstaan.

In vijf woorden: psychologisch, beklemmend, coming-of-age, ouder-kind, filosofisch.

In één quote: ‘Het komt er niets op aan, wat er met ons gebeurt – , maar het komt er alles op aan, wat we zijn.’

Eerst even kennismaken? Schooltv maakte een kort filmpje over Eva en over Carry van Bruggen. (Niet schrikken, het filmpje begint met een bevallingsscène!) Het boek is ook volledig online te lezen.

Voor docenten: dit boek past bij lessen literatuurgeschiedenis over het modernisme, kijk bijvoorbeeld op Literatuurgeschiedenis.nl. Daarnaast wordt Eva ook wel feministisch gelezen, als een van de eerste boeken waarin een vrouwelijke hoofdpersoon veel diepgang krijgt. Interessant is dus de vraag waarin een boek als Eva verschilt van de damesromans van toen (of nu: chicklit). Een makkelijkere vraag: welke nu ouderwetse normen en waarden blijken uit het boek in de omgang tussen man en vrouw? Inschatting niveau Lezen voor de lijst: 5.

Binnenkort meer #literatuuromtezoenen, stuur me je tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s